Special Offer!!!

728x90 banner

Pages

Actually ape yang penting dalam mengukur kejayaan sepanjang kite hidup di dunia??
Ramai org kate untuk hidup senang kat dunia perlu ade duit,segala2nya memerlukan duit.adakah tanpa duit kita seorg yg gagal.
Opinion ana,ilmu adalah yang paling penting,tanpa ilmu tiada duit,tanpa ilmu tiada keredhaan dari Allah SWT.
Nak senang kat dunia memerlukan ilmu,nak senang kat akhirat memerlukan ilmu,nak kedua2nya mestilah ada ilmu jua.
So,mari beramai2 menuntut ilmu wahai saudaraku=)

MerEka rakAn, SahabaT dan PeJuAnG

Bertukaran Link Di Sini...

Shopping Di Amazon...

My Sponsor...

Perfume Original dengan Harga Murah!!!

468x60 banner

Mari Belajar Bahasa Syurga

Thursday, July 22, 2010

Info: Peminat Bola!!! Apa Bicaramu???



Assalamualaikum,

Tengah-tengah sibuk membaca cerita dan berita tentang bola tadi di laman goal.com, tetiba tertarik nak baca tentang suatu berita bertajuk Malaysian Clerics Urge Muslims To Shun Manchester United Shirts. Beritanya berkisar tentang ulasan Mufti Johor tentang pemakaian atau penggunaan logo-logo pasukan bola sepak yang tertentu yang bertentangan dengan Islam oleh peminat mereka yang beragama Islam. Antara kelab dan pasukan yang terbabit ialah Machester United, Brazil, Serbia, Portugal dan Norway, termasuk juga Barcelona. Jadi apakah reaksi mereka (peminat-peminat)??

Malaysian Clerics Urge Muslims To Shun Manchester United Shirts

Club nickname and badge prompts warning...
By Zack Wilson
Jul 22, 2010 8:15:00 AM
Islamic clerics in Malaysia have warned their followers not to wear Manchester United shirts, as the club's nickname and iconography depicts the Devil.

United's traditional nickname of the Red Devils and the use of the symbol of a devil on the club badge has prompted clerics in the Asian country to issue the warning.

"This is very dangerous. As a Muslim, we should not worship the symbols of other religions or the devils," said Nooh Gadot, a cleric from Johor state, according to The Daily Mail.

"Even if it is a gift, we should decline it. It is even more sinful when people realise this is wrong and still buy these jerseys to wear."

Believers in Malaysia are also understood to have been urged to shun the national shirts of Brazil, Serbia, Portugal and Norway, as well as Barcelona's jersey, because their use of the cross is also considered un-Islamic.

Jadi fikirkan bersama tentang perkara yang disebutkan di atas. Pernah terbaca versi bahasa melayu, tetapi dah lupa terbaca kat mana.

Wassalam.

Sumber : Goal.com

14 comments:

afiff edogawa said...

ape kena mengena dgn brazil??

Mish Oura.. said...

salam ziarah...

jom baca...

Halal ke tidak???

Shah Iznan said...

oooo dalam2 diam2 kita te'syirik' nauzubillahiminzalik

taib wahid said...

salam,

Syukran atas komen-komennya.

Afif: Cube akhi tgk pada logo team brazil...

Mish Oura: Sudah baca =)

Shah Iznan: Erm,betul tu.kadang2 kita hanya nampak pada syirik yang besar seperti amalan perbomohan dan makhluk halus, tetapi kurang sedar dengan ancaman syirik2 kecil macam nih

Jazakallah khair.

kakrose@kakyon said...

bola..bola..satu dunia riuh pasal bola..

rammyd said...

betul jugak tuh... syirik yg kita xnampak sedangkan hari2 kita tengok.

CgMas said...

Pernah terbaca dalam blog lain, dia kondem ulama'.. kalau x setuju sebutkan alasan secara ilmiah, bukan main komen je.. ingat, ulama' pewaris nabi.

shafri said...

hem... sebenarnya kita kena berhati-hati dalam apa juga tindakan dan keputusan....

maCy said...

maCy pnah blikan kt org bju mu.. kalo wt sumtin smpi tnde tu ilg ley x~

Bert said...

islam x pernah mengharamkan hiburan..

tp bila berhibur tu, kena la berpada2

HidrogeN said...

peh gambar pertama tu..brutalnya..

Tomato Gurl's Life said...

xminat la bola...pe yg best ngan bola??nati ley wat entri pasal tu ye..hehe...

♥cutebabygirl♥ said...

gmbar org merah tu sbijik dah mcm se**n..huhuhu ;(

taib wahid said...

Salam,

Syukran atas komen2. sy pon tak pasti kalau kita ubah tanda yang melambangkan agama lain akan menghalalkan kita menggunakan benda (baju/aksesori) tersebut.lebih baik ianya ditanyakan kepada yang lebih arif...

Ish,best la bola miss tomato.cuma dalam minat bola ni jangan pula kita lupa utk beribadat.

Wallahu alam.