Special Offer!!!

728x90 banner

Pages

Actually ape yang penting dalam mengukur kejayaan sepanjang kite hidup di dunia??
Ramai org kate untuk hidup senang kat dunia perlu ade duit,segala2nya memerlukan duit.adakah tanpa duit kita seorg yg gagal.
Opinion ana,ilmu adalah yang paling penting,tanpa ilmu tiada duit,tanpa ilmu tiada keredhaan dari Allah SWT.
Nak senang kat dunia memerlukan ilmu,nak senang kat akhirat memerlukan ilmu,nak kedua2nya mestilah ada ilmu jua.
So,mari beramai2 menuntut ilmu wahai saudaraku=)

MerEka rakAn, SahabaT dan PeJuAnG

Bertukaran Link Di Sini...

Shopping Di Amazon...

My Sponsor...

Perfume Original dengan Harga Murah!!!

468x60 banner

Mari Belajar Bahasa Syurga

Tuesday, March 30, 2010

Bosan la baca buku vs Bestnye baca buku



Assalamualaikum,

Salam sejahtera diucapkan kepada semua. Buku? tentu biasa dengar kan, pelik bila orang cakap ape itu buku? mungkin dia betol2 tak tahu atau buat-buat tak tahu. Kenapa?? Kerana kurang kesedaran tentang buku dan ilmu. Kalau kita berbicara dengan budak-budak sekolah, tiada hairannya andai mereka berterus terang menyatakan bahwa mereka kurang gemar membaca, tetapi alangkah sedihnya apabila yang dewasa pulak mengalahkan budak-budak sekolah ni, dengan terang-terangan keluarkan kata-kata," Saya bukan budak sekolah nak baca-baca buku ni, cari duit lebih penting". Yes, maybe ape yang diperkatakan mereka benar, tetapi sudah berjutakah duit mereka mengeluarkan kenyataan demikian?? Kebanyakan pakar-pakar industri yang telah berjaya dan bertaraf jutawan telah membaca lebih daripada 100 buku berkaitan industri mereka, tak percaya tanya Dr Irfan Khairi(sebab dia yang keluarkan kenyataan ni). Bayangkan itu hanya buku berkaitan ndustri mereka sahaja.



Lupakah ayat pertama yang diberitahu oleh malaikat Jibril kepada junjungan besar kita Nabi Muhamad sa.w. di Gua Hira' sewaktu wahyu pertama diturunkan?? Iqra' (Bacalah). Pemahaman mudah di sini, walaupon Rasulullah s.a.w. seorang yang buta huruf, tapi difahami di sini bahawa membaca dan menuntut ilmu itu mempunyai keistimewaan tersendiri di sisi Allah. Ana pernah dengar ustaz beri kuliah bahawa orang yang menuntut ilmu itu, dia berada di bawah lindungan sayap malaikat. malah orang yang keluar menuntut ilmu itu di kira berjuang di jalan Allah sehingga dia pulang ke rumah.

Di kala ini ana sedang menelaah salah sebuah buku Dr Irfan Khairi yang bertajuk 'Nota Jutawan Nota Perniagaan' setelah selesai membereskan 2 buah buku pada minggu lepas ('Nota Jutawan,Nota Motivasi dan 101 Petua Murah Rezeki dan Jauhi Hutang'). Andai perihal 101 Petua tu ana dah huraikan sket-sket, so baik ana huraikan tentang Nota Jutawan, Nota Motivasi plak. Buku ini bukan buku tentang internet, tetapi lebih berkisar tentang motivasi dan juga cara-cara mind set yang betol untuk berjaya, bukan sekadar dalam perniagaan, tetapi juga dalam komunikasi dan pembinaan masyarakat. Cuma Dr IK lebih tekankan kepada orang berniaga, macamana nak kekalkan motivasi kita agar perniagaan kita stabil dan berdaya maju.




Dr IK berkata dia merancang untuk menjadi jutawan ketika berumur 18 tahun, dan mencapainya pada umur 25 tahun dengan modal berbekalkan RM 500. Kira jaraknya, 7 tahun tu. Nampaknya bukan senang nak jadi berjaya macam dia, so dia pesan dalam buku ni, tetapkan matlamat dan tempoh masa yang realistik, untuk mengelakkan kekecewaan dan terlalu gopoh. Perkara yang di tekankan dalam buku ini ialah penetapan matlamat kita untuk masa hadapan. Seingat saya dekat 10 kali kot kita disuruh menulis kembali matlamat kita oleh Dr IK, menggambarkan betapa pentingnya matlamat ni. Banyak penhuraian tentang cara-cara menjadi orang yang hebat dan berjaya terutama dalam perniagaan antaranya ialah pengurusan masa, keluar dari zon selesa, mencari momentum ke hadapan dan mencuba sesuatu yang baru dan tak terfikir oleh akal.


Macam saya cakap waktu awal post ni, statistik cakap yang orang yang berjaya banyak membaca, so tips yang ada diberikan oleh Dr IK dalam buku tersebut ialah gunakan sekurang-kurangnya 1 jam setiap hari untuk membaca, insyaAllah dalam masa 3 tahun kita dapat habiskan 100 buah buku dan ilmu kita boleh jadi setaraf dengan golongan yang disebut tadi (pakar industri). Andai tak dapat 1 jam sekalipon, berilah minda kita 30 minit untuk aktif membaca, lebih baik dari tiada membaca langsung. Semuanya bergantung pada kehendak dan kemahuan, andai rasanya bosan baca buku berkaitan kerjaya, ubah angin sekali sekala kepada buku bercorak keagamaan dan motivasi, yang penting variasikan pembacaan kita. Janganlah ditinggal dan dipinggirkan sahaja buku begini, kerana ilmu agama membantu kita menjalani hidup dan menghadapi akhirat, so seimbangkan=) Laen la kalau kita kaki masjid dan slalu dengar kuliah kat masjid. orang macam ni memang ana tabik mereka=)

Sekian dulu dari ana,
Wassalam.



"Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui" (Surah al-A'raf,200)



Berminat dengan buku-buku ini. Please click here or here. Thank You=)

Monday, March 29, 2010

Perniagaan itu Duniaku...Susahnya berniaga dengan orang yang mengamalkan prinsip yahudi laknatullaH


Assalamualaikum,

"Adapun sebahagian daripada isi neraka Wail di akhirat kelak adalah terdiri daripada peniaga yang menipu atau mengurangi timbangan." (Hadis riwayat Muslim)

Sekadar nukilan pendek dari ana. Mungkin tajuk ini keterlaluan, tetapi bila kita sendiri yang terkena pasti jua kita tiada tahan akannya. Lagi-lagi apabila perkara tersebut diulang-ulang dan terus berulang oleh golongan yang sama. Mungkin agama mereka berlainan dengan ana, tetapi tiadakah mereka cuba untuk berlaku jujur dalam berniaga untuk menjaga hati ana selaku katanya rakan joint venturenya?? Sebaliknya terus menerus cuba melakukan pembohongan dengan tiada mahu memohon maaf atas kesilapan dan hanya memikirkan keuntungan dari pihak mereka sahaja. Jika berterusan begini, tiada maaf bagi mereka yang cuba memperkecilkan peranan ana. Mungkin mereka fikir di pihak ana ini budak hingusan semata-mata dan tiada pengalaman. Tetapi tiadalah guna ana belajar tinggi-tinggi hanya untuk menutup mata apabila mereka melakukan pembohongan tersebut.

Mungkin kalu dulu kita ada baca dari mana-mana buku islamik yang cerita perihal kedaifan dan kesombongan orang yahudi ni, termasuk la dalam perihal berniaga. Mereka ni terkenal dengan suka mengurangkan timbangan dan pengamalan riba sehingga dimurkai Alah SWT. Mereka ini memang dijanjikan kehinaan dan kemiskinan (dalam sikap dan perangai) biarpon sekaya mana sekalipun, kerana cahaya kehinaan tersebut telah di cop terus ke muka mereka ini sejak dari zaman Nabi Musa lagi. PErihal ini nampaknya sudah berjangkit dengan sebahagian golongan di negara kita ini walaupon modus operandinya berbeza. Apa yang berlaku kepada ana ialah penipuan dari segi kiraan, golongan peniaga yang kurang ajar ini telah mengurangkan kiraan untuk mengurangkan kos yang terpaksa di bayar kepada ana. Contohnya kiraan keluaran rumput dari kawasan sewaan ana kelmarin ialah 1700 sqf, tetapi mereka menipu dengan menulisnya hanya 1300 sqf sahaja(banyaknye kurang),dan kiraan hari ini pula dikurangkan sebanyak 200 sqf lagi. Betapa jahatnya cara mereka berniaga dan tiada kejujuran langsung. Nasib baik la ana ada mata-mata juga dalam pekerja mereka dan melaporkan hal yang sebenar. Lawan tetap lawan dan ana telah menyuruh mereka membuat checking terhadap kiraan yang short itu semula.



Alangkah sakitnya hati ini apabila diperlakukan demikian, harap selepas ini perkara ini akan jadi lebih baik walaupun hati ana berasakan mereka ini tiada pernah seriknya. Kerana perkara ini telah dilakukan sejak zaman arwah ayah ana lagi. Tetapi seperti ana katakan tadi, LAWAN TETAP LAWAN, yang HAK TETAP HAK.

Sekian dimaklumkan,
wassalam.

Sekadar renugan.
Pernah seorang bertanya kepada Nabi SAW: "Saya ke pasar membeli buah, tetapi selepas cukup timbangannya tiba-tiba kelihatan sang peniaga itu dengan sengaja menyisihkan sebiji buah itu daripada bungkusannya, maka benarkah peniaga itu beruntung ya Rasulullah?

Lalu menjawab Nabi Muhammad SAW: "Sesungguhnya peniaga itu tidaklah mendapat apa-apa untung, sebaliknya tukaran daripada sebiji buah disisihkannya itu ialah bahang kepanasan api neraka."

Dalam sebuah hadis lain Nabi Muhammad SAW bersabda: "Pedagang dan peniaga akan dibangkitkan pada hari kiamat kelak dengan menanggung beraneka kesalahan, melainkan peniaga yang bertakwa, jujur serta ikhlas dalam perniagaannya akan dilapangkan jalan ke syurga."

Saturday, March 27, 2010

Halalkah Pay per Klik,Nuffnang dan Google Ads?..Jom Tanya Ustaz


Assalamualaikum,

Salam sejahtera dan semoga kita semua sentiasa dalam keredhaanNya,amin.
Semestinya jika terlintas tentang keraguan tentang sesuatu, maka perkara yang paling bijak dilakukan ialah bertanya, andai tiada sumber untuk bertanya, then siasat dan buatlah research. Nampaknya tiada sia-sia ana mengikuti blog Ustaz Nor Amin (UNA) di mana dari pembacaan tentang perihal PTPTN membawa ana kepada pembacaan perihal berkaitan pendapatan di internet melalui nuffnang, Google Ads, pay perclick dan seangkatan dengannya yang selama ini menjadi tanda tanya bagi ana. Apakah persoalan itu?? Persoalannya ialah apakah hukumnya dan natijahnya pendapatan kita melalui sistem tersebut. Sebelum ini kita sekadar terikut-ikut sahaja dengan kata-kata orang lain tentang penjanaan pendapatan di internet(termasuk lah ana) tanpa pengetahuan tentang hukumnya dari segi Islam. Mungkin kerana perkara ini masih 'baru' dan tidak banyak diperbincangkan tentang hukumnya, so bila terdengar tentang kelebihannya dari segi penjanaan wang, selalunya tanpa berfikir panjang kita 'terjah' sahaja untuk mencuba.

Sebetulnya pada mula-mula dulu sehingga sekarang ana masih was-was dengan segi kepatuhannya dan kehalalnya dari segi hukum Islam, tapi seperti ana katakan di atas, ana pon terjah sahaja kerana tertarik dengan benefit yang ditawarkan. Tapi setelah membaca artikel tentangnya di blog Ustaz Nor Amin, maka legalah ana dan ketahuilah oleh ana akan sebenarnya hukum-hukum perkara tersebut. Terima kasih yang tiada terhingga kerana menerangkan dan menperjelaskan tentang perkara ini di samping memberi panduan bagaimana program affilate ini boleh membawa kepada haram.



Ana rasa tiada perlu lagi diterangkan lagi apakah itu nuffnang, google ads dan program affilate yg lain kerana rata-rata sudah sedia maklum tentangnya (harapnya begitu) dan dalam blog ustaz sendiri ada menerangkan serba sedikit tentang perkara tersebut. Menurut pendapat Ustaz Nor Amin menyertai affilate seperti ini adalah harus kerana tiada penipuan dan penindasan dan ada perjanjian antara kedua-dua pihak. Persoalannya siapa penjualnya pula? Jawapan bagi soalan ini ialah syarikat yang menyediakan perkhidmatan iklan perklik dan pembelinya ialah pemblog yang meyertainya untuk memiliki iklan perklik, bukan pengunjung sebagai pembeli, kerana pemblog yang melakukan permohonan dan menandatangani perjanjian dengan syarikat pengeluar.



Ana juga ada tertanya2 tentang bagaimanakah pula dengan pembloger yang memberi ruang kepada syarikat-syarikat ini mempromote iklan-iklan yang mengandungi unsur-unsur yang diharamkan (arak, porno dan hubungan bebas) dalam Islam? Adakah kita perlu menapis bahan-bahan tersebut? Ya, kita perlu menapis kandungan iklan yang mahu dimasukkan ke blog kita supaya tiada hukum yang pada asalnya harus mengikut pendapat UNA tetapi menjadi haram setelah iklan-iklan tersebut menjadi penghias blog kita. Mengikut pendapat UNA, apabila pembloger bersetuju mengizinkan iklan yang bercanggah dengan Islam diwar-warkan di blog mereka, duit pendapatan yang terhasil adalah haram kerana pembloger telah redha untuk unsur-unsur yang haram ini menjana pendapatan kepada mereka. Mengikut pengalaman ana semasa mendaftar dengan nuffnang, kita boleh memilih bentuk iklan yang ingin di masukkan ke dalam blog kita, jadi tiada alasan yang munasabah untuk kita tidak menapis iklan-iklan seperti itu.



Diingatkan oleh UNA seperti yang dipetik dari pandangan Ustaz Ismail berbunyi:
“Melalui iklan, blog mampu menjana pendapatan yang lumayan tetapi berhati-hatilah kerana ia mampu mengubah hukum pendapatan itu dari halal yang sepatutnya menjadi syubhah dan mungkin sekali sehingga haram. Pernahkah anda terlihat atau terbaca di mana-mana blog, ayat-ayat yang berbunyi :

" Sila bantu saya menjana wang, sila klik pada iklan "
" Klik pada iklan bagi menjana wang untuk blog ini "
" Bantu saya dengan satu klik pada iklan "

Ayat2 diatas mengajak kita untuk mengelik pada iklan-iklannya dengan ayat-ayat seperti ini, jadilah kita kepada terma dan syarat seperti yang terdapat dalam perjanjian kita dengan syarikat-syarikat yang menjual. Bolehkah kita berbuat demikian?? Erm, tepuk dada tanyalah selera kita=)



Sekian sahaja nukilan ana pada kali ini, harapan ana semoga kita sama-sama beroleh manfaat dari apa yang ana postkan di sini. Ambillah mana yang baik, dan tegurlah mana keburukan yang terdapat pada diri ini. InsyaAllah ana akan cuba memperbaiki pada masa yang akan datang, amin...

Wassalam.

Dalam satu hadis sahih, Abu Hurairah r.a. telah diajar satu fadilat ayat Kursi oleh seorang lelaki yang cuba mencuri harta zakat Ramadhan. Katanya:
"Apabila kamu mengadap ke tempat baringmu, maka bacalah ayat Kursi. Seorang penjaga Allah akan sentiasa bersama kamu dan syaitan tidak akan menghampiri kamu hingga kamu berpagi." (Riwayat al-Bukhari)

Nabi s.a.w pun bersabda:
"Dia benar akan kamu dan hal sebenarnya dia kaki penipu. Itulah syaitan." (Riwayat al-Bukhari)


Friday, March 26, 2010

Suara Hidayah, Semoga Ia Bersama Kita...


Suara ku dengar menyeru kepadaNya, Suara bergema memuji kebesaranNya, Suara memujuk kita mendekatiNya, Suara hidayah mengajak mentaatiNya.. Itulah suara yang ku rindui, Itulah suara yang ku nantikan, Itulah suara membawa kebenaran, Itulah suara datangnya dari Tuhan.. Sambut ia, terimalah, bila datang, Pada kita, kerna ia, hanya datang, Pada hamba, yang terpilih, Tidak akan, kau temui, Untuk kali, keduanya, takkan dapat, Engkau cari, bila ia, telah pergi.. Syukurilah dan amalkan, Sampaikanlah pada siapa pun, Perjuangan dalam hidupmu, Moga rahmat Allah bersamamu..
video

Semoga terhibur dan sekalian mendapat penghayatan darinya,insyaAllah.



“Orang-orang Yang memakan (mengambil) riba itu tidak dapat berdiri betul melainkan seperti berdirinya orang Yang dirasuk Syaitan Dengan terhuyung-hayang kerana sentuhan (Syaitan) itu. Yang demikian ialah disebabkan mereka mengatakan: "Bahawa Sesungguhnya berniaga itu sama sahaja seperti riba". padahal Allah telah menghalalkan berjual-beli (berniaga) dan mengharamkan riba. oleh itu sesiapa Yang telah sampai kepadanya peringatan (larangan) dari Tuhannya lalu ia berhenti (dari mengambil riba), maka apa Yang telah diambilnya dahulu (sebelum pengharaman itu) adalah menjadi haknya, dan perkaranya terserahlah kepada Allah. dan sesiapa Yang mengulangi lagi (perbuatan mengambil riba itu) maka itulah ahli neraka, mereka kekal di dalamnya.” (Al-Baqarah : 275)

Sekadar perkongsian di sini, ana ada terbaca di web Ustaz Nor Amin tentang perihal PTPTN dan penggunaan wangnya oleh pelajar. Banyak informasi dan kebaikan dari post ustaz itu. Andai berminat sila klik pada nama ustaz tersebut. Sekali lagi, semoga kita sama-sama beroleh manfaat darinya, Amin...

Wassalam.

Sunday, March 21, 2010

Pertanian aDalaH perNiagaaN (Siri 3-Jagung oh Jagungan)



Assalamualaikum,

Pada hari isnin 22/03/2010 ini ana ingin berbicara tentang pertanian dan perniagaan plak. Dalam kita meniti hari-hari yg kian dewasa disamping semakin uzurnya tubuh kita, kita di bebani oleh berbagai jenis serangan penyakit dan bala yang semakin hari semakin bertambah. Tetapi harus di beri ingatan kepada kita dan orang di sekeliling kita supaya bersabar dalam menghadapi ujianNya dan sentiasa melakukan arahanNya semoga kita bersama-sama terhindar dari bala tersebut. Tiadalah Allah menurunkan bala penyakit dan wabak-wabak tanpa ada penawarnya, bergantung kepada rahmat Allah samada mempertemukan kita dengan penawarnya atau tidak.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali". (HR At-Tarmizi dan Ad-Darimi)



Untuk post kali ni mari kita berbicara tentang jagung dan khasiatnya. Mungkin kita selama ni memandang jagung hanya sebagai makanan di kala lapar dan mengisi perut, lagi2 seperti jagung bakar yg di jual di pasar malam. Tapi sedarkah kita dalam jagung itu sendiri malah kulit dan toncangnya (bulu jagung) mempunyai khasiat yang tersendiri. Nama lain bagi jagung adalah Zae Gramineae mempunyai pelbagai khasiat seperti protein, vitamin B, fosforus dan zat besi. Banyak memakan jagung boleh meningkatkan ketahanan badan, menurunkan tekanan badan dan gula dalam badan, melancarkan pengedaran darah dan melawaskan air kecil. Berbanding buah jagung itu sendiri, bulu dan kulit jagung itu sendiri boleh memberi khasiat kepada si pengguna di mana kulit jagung itu sendiri membantu melawaskan air kecil.

Manakala khasiat bulu jagung pula turut melawaskan air kecil disamping menguatkan hati dan menurunkan tekanan darah. Bagaimana cara penyediaan kulit dan bulu jagung ini?? Kita boleh merebusnya dengan 2 gelas air kosong+ 1 mangkuk bulu jagung. Then biarkan air mendidih sehingga kuantiti air tinggal 1 gelas. Selepas itu tapis rebusan tadi dan rebuslah airnya sebagai minuman sambil membaca Bismillah, insyaAllah di permudahkan olehNya dengan amalkan meminumnya 2 kali sehari. Kepada yang mempunyai masalah kudis atau luka, tumbuk kulit dan bulu jagung tersebut dan lumurkan pada tempat yg bermasalah, insyaAllah menjadi sembuh. Ada juga pendapat jika selalu di amalkan meminum air rebusannya akan dapat memecahkan batu karang dalam pundi kencing.



So bagaimana andai kita semua mencubenya. Tiada yang rugi (selain kos membelinya) bahkan kita akan mendapat kebaikan dan khasiat yang berlipat kali ganda darinya. Ape yang bole diniagakan?? Selama ni kita hanya dengar produk misai kucing yang popular untuk melawaskan air kecil dan memecahkan karang, so sebagai produk yang belum diterokai bagaimana kita cube memasarkannya sebagai minuman kesihatan pula? Bahan-bahannya boleh diproses menjadi seperti uncang teh dan dibuat minuman harian=) Dan kepada penjual jagung rebus dan jagung bakar, bagaimana jika anda disamping menjual produk jagung tersebut, anda jual sekali dengan air rebusan jagung ini, disamping menghulangkan dahaga boleh juga memberi khasiat kepada pengguna.

Sekian dahulu dari saya.
Wassalam...

Wednesday, March 17, 2010

Alangkah Indah Hidup Ini, Rezeki KetentuanNya



Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Rezeki, itulah perkataan yang banyak mempengaruhi fikiran kita. Persoalannya timbul tentang bagaimana mencari rezeki dan bagaimana hendak berusaha ke arahnya. Tetapi sedarkah kita bahawa sebelum kita dilahirkan ke dunia, telah ditetapkan Allah kepada hambanya 4 perkara iaitu rezekinya, amalannya, umurnya dan bahagia atau menderita. Setiap kejadian dan peristiwa yang berlaku mempunyai hikmahnya tersendiri, dan bergantung kepada kefahaman dan kebijaksanaan kita untuk menilainya. Bernasib baik atau kurang bernasib baik, semuanya adalah ujian Allah SWT dalam menguji hambaNya.

"Kemudian setelah selesai mengerjakan solat, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam semua keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan akhirat)." (Surah al-Jumu'ah,10)



Dalam kita memerah keringat mencari rezeki, terfikirkah kita tentang cara-cara lain untuk menarik rezeki selain dari hanya bekerja dan terus bekerja. Ana baru membaca tentang rahsia untuk murah rezeki dari buku bertajuk 101 Petua Murah Rezeki & Jauhi Hutang karangan Ustazah Siti Nor Bahyah, Ustaz Zahazan Mohamed dan Mahfuzah Omar. Terdapat banyak petua yg disampaikan di dalamnya berkaitan pencarian rezeki berlandaskan konsep yang dituntut oleh Islam. Ini termasuklah petua-petua kepada pemiutang dan cara2 memudahkan membayar hutang disertai dengan doa2nya. InsyaAllah isi kandungan buku ini akan banyak memberi panduan dan hikmah kepada pembacanya.



Nabi s.a.w."Wahai manusia, beribadahlah kepada-Ku dengan sebenarnya, nescaya akan Kupenuhi dadamu dengan kekayaan dan Aku menjadikan kamu tidak berharap pada orang lain, sebaliknya jika engkau tidak melakukannya Aku akan penuhi hatimu dengan kesibukan dan Aku tidak akan menghalangmu daripada menjadi fakir."(HR Ahmad,Ibn Majah dan al-Tirmizi)



Sekadar renungan di sini, ana akan menaip secara ringkas petua murah rezeki ini, tetapi untuk huraian yang lebih nyata dan jitu, pembaca mestilah merujuk kepada buku tersebut, ini hanyalah sekadar ringkasan dari ana. Antara petua-petua dimurahkan rezeki oleh Allah SWT yang disebutkan dalam buku ini ialah;
1)Beristighfar dan bertaubat
2)Bertakwa kepada Allah
3)Sentiasa mengingati Allah
4)Bertawakal kepada Allah selepas berusaha
5)Beribadah kepada Allah dengan sebenar-benarnya
6)Mengerjakan Haji dan Umrah
7)Menjalin silaturrahim(networking)
8)Bersedekah secara istiqamah
9)Membantu penuntut ilmu
10)Membantu golongan yang miskin
11)Berhijrah untuk mencari pendapatan di tempat lain
12)Memperbanyakkan doa
13)Bersyukur atas nikmat
14)Bersungguh-sungguh dalam melakukan pekerjaan yang harus
15)Melibatkan diri dalam perniagaan

Kenapa ana highlight yang no 15 tu ye,erm,tepuk dada tanya selera la ye, nak hurai pon takut berjela-jela pulak panjangnya. Seperti petikan dari tulisan Dr Irfan Khairi, semua impian kita or target kita bermula dengan keiginan, adakah kita betul-betul inginkan sesuatu? Keiginan kita inilah yang akan menaikkan semangat kita dan memotivasikan kita secara automatik. So langkah yang diajar Dr IK ialah setiasa tulis dan tulis dan tulis lagi matlamat dan target kita walau dimana dan ketika mana kita berada, kerana melalui kaedah ini dapat memberi peringatan kepada kita dan meningkatkan motivasi kita yang kadang2 akan menurun apabila melalui suatu ketika.



So bagaimana dengan perihal hutang,si pemberi hutang dan pemiutang?? InsyaAllah ana akan post pada sesi post yang lain untuk dikongsikan bersama. Sekian dulu dari ana.

Wassalam...

"Ya Allah, cukupkanlah aku dengan rezeki-Mu yang halal (hingga aku terhindar) daripada yang haram. Kayakanlah aku dengan anugerah-Mu, (hingga aku tidak minta) kepada selain-Mu." (HR al-Tirmizi dan Ahmad)

video

Tuesday, March 16, 2010

Bilal Kecil Bab 2 (Etika Perniagaan Dalam Islam)


Assalamualaikum,

Semoga kita semua dilimpahi dengan rahmat dariNya berkat dari keikhlasan hati untuk beribadat kepada Allah SWT. Dalam kita menempuhi hidup sebagai seorang hamba Allah yang kerdil, sentiasalah kita memohon diberikan keikhlasan dan hidayah dariNya kerana hanya Dia sahaja yang berkuasa kepada siapa diberikan olehNya hidayah. Untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT, sentiasalah melakukan kunjungan ke rumahNya yang sentiasa terbuka dan menerima tamuNya tanpa ada jemu dan buruk sangka. Damaikanlah rumahNya dengan majlis-majlis ilmu dan membaca Al-Quran, insyaAllah akan sentiasa kita dalam perlindungan dan rahmat dari Allah SWT.

"Barang siapa yang menempuh jalan untuk menuntut ilmu maka Allah memudahkan baginya jalan ke syurga. Dan sesungguhnya malaikat membentangkan sayapnya untuk orang yang menuntut ilmu kerana puas dengan apa yang diperbuatnya."(HR Abu Daud dan al-Tirmizi)



Perniagaan mengandungi banyak cabangnya, dari cabang pertanian hinggalah yang canggih manggih seperti industri dan teknologi maklumat. Tidak dinafikan bahawa berniaga adalah salah satu kegiatan yang dihalalkan dalam Islam. Namun begitu, yang dihalalkan adalah perniagaan yang menepati syarak dan kehendak Islam manakala yang berbentuk riba dan penindasan adalah diharamkan oleh Islam. Untuk tidak terjerumus ke dalam perniagaan yang diharamkan, maka moleklah seandainya kita mengambil tahu bagaimana perniagaan yang menurut syariat agar kesuciannya terjaga dan kita terhindar dari perkara yang di larang oleh Allah SWT.



Dari segi konsep, berniaga adalah salah satu bentuk muamalah yang disyariatkan Islam. Dari segi bahasa ia bermaksud berdagang dan berjual beli, manakala dari syariat ia diertikan sebagai pertukaran harta dengan harta, dengan syarat2 tertentu. Harta yang dimaksudkan ialah semua jenis barang yang bernilai di sisi syariat. Antara aktiviti perniagaan yang menurut Islam ialah:
1)Jual beli (al-Bai)
2)Sewa (al-Ijarah)
3)Saham (al-Mudharabah)
4)Gadaian (al-Rahn)
5)Syarikat (al-Syarikat)
6)Insurans (al-Takaful)
7)Hutang (al-Qaradh)



Islam tiada melarang penganutnya berniaga bahkan menggalakkan mereka keluar mencari rezeki dari sumber yang halal. Rasulullah SAW sendiri pernah menjadi wakil perniagaan Khadijah binti Khuwailid r.a. ke negeri Syam. Terdapat juga para sahabat yang terkenal sebagai ahli perniagaan yang berjaya bahkan berupaya memecah monopoli kaum yahudi sewaktu di Madinah seperti Abdul Rahman bin Auf r.a. Islam amat menggalakkan dan menganjurkan umatnya menjalankan aktiviti perniagaan untuk kepentingan dan hubungan baik sesama manusia.



Hayatilah kandungan doa ini untuk sekadar renungan;

"Ya Allah,cukupkanlah aku dengan rezeki-Mu yang halal (hingga aku terhindar) daripada perkara yang haram. Kayakanlah aku dengan anugerah-Mu (hingga aku tidak minta) kepada selain-Mu" (Doa beroleh harta halal dan mudah membayar hutang)

Sekian, Wassalam...

video

Sunday, March 14, 2010

Ku coRetkan "Bintang KomeTan"

Assalamualaikum,

Lama sudah tidak bercoretan, di kala ini sungguh sibuk skali ana dalam menempuhi sisa-sisa hidup semenjak dua ini. Di laluan ini hanyalah sekadar coretan ringkas dari ana kerana buat masa ini ana masih berada di rumah kakak ana, so tak berapa banyak idea yang mahu keluar, sumenya malu-malu dek suasana sekitar yang berlainan(barangkali...). Dalam kita menempuh hidup kita ini, janganlah kita jadikan wang sebagai tunjangan hidup kita kerna bila menghambakan diri kepada duniawi, nescaya rosak lah diri dan nilai hidup kita sebagai hamba Allah SWT. Jadikanlah ianya sekadar keperluan untuk kita menempuhi dan meneruskan hidup di dunia ini. Tidak salah kita meninginkan kehidupan yang senang dan sentiasa mendapat rezeki dariNya, tetapi alangkah manis jika keinginan itu disertai dengan niat yang murni dan ikhlas. Contohnya bila kita beroleh kesenangan, niatkanlah sebahagian dari harta kita nanti adalah untuk membantu golongan fakir dan miskin, andainya tiada golongan tersebut, salurkanlah rezeki tersebut ke masjid atau surau untuk meringankan beban dan tanggungjawab pegawai masjid yang berjihad mengajak ahli kariah mereka untuk sama mengimarahkan rumah Allah SWT. Seperti pernh diriwayatkan bahawa Saidina Ali pernah berkata bahawa antara ilmu dan harta, ilmu lebih penting kerana kita menjaga harta, dan ilmu menjaga kita.



Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana berkat pertolongan dan peluang yang diberikan, akhirnya buku pertama yang ana tempah melalui Stormreaders Network telah pon sampai melalui pos. Di kesempatan ini, ana ingin berkongsikan tentang sebuah buku yang ana oder(cuma sekadar sinopsis je la,xsempat baca habis lagi=)). Bukunya bertajuk Syamail Rasulullah SAW(Keperibadian Rasulullah SAW). Buku ini dalam isi versi bahasa Indonosia. Syamail Muhammad SAW ialah himpunan hadis oleh Imam al-Tirmizi tentang Rasulullah s.a.w. dalam 5 aspek kehidupan Baginda iaitu:

1)FIZIKAL: Tanda kenabian, rambut, uban, celak, berbekam, pakaian, aksesori, kasut, sandal, cincin, pedang, baju besi, pelindung kepala, serban, sarung dan tempat tidur.
2)PERILAKU: Cara berjalan, duduk, bersandar, bertopang, tidur, makan, jenis roti, lauk, gelas minum dan buah-buahan.
3)IBADAH: Wuduk, doa, wangi-wangian, solat Dhuha, solat sunat di rumah, puasa dan membaca al-Quran.
4)PERHUBUNGAN & AKHLAK: Berbicara, ketawa, bergurau, bersyair, berbual, bersifat tawaduk, rasa malu dan tangisan.
5)PENGHIDUPAN: Nama-nama Rasulullah, penghidupan, usia, kewafatan, warisan dan mimpi melihat Rasulullah.



Banyak yang boleh kita pelajari dari buku ini tentang keperibadian Rasulullah SAW dan amalan-amalan baginda semasa hayatnya. Amatlah molek kerana apabila kita berbicara dan membaca tentang amalan dan cara hidup Rasulullah SAW bermkna di dalamnya adalah sunnah-sunnah yang ditinggalkan Rasulullah kepada umatnya untuk diikuti. InsyaAllah dengan pengamalan dari sunnah Rasulullah dapat membangkitkan lagi perasaan cinta dan rindu kita kepada Rasulullah pada setiap hari, bukan sekadar pada hari-hari tertentu sahaja.

"Salah satu karya terbaik mengenai keperibaian dan akhlak Rasulullah SAW ini ialah karya Imam al-Tirmizi. Karya ini singkat namun lengkap sehingga setiap orang yang membacanya seakan-akan menyaksikan langsung keindahan da keagungan peribadi Rasulullah yang mulia." (Syeikh al-Qari dalam Jam'ul-wasa'il tentang Syamail Rasulullah SAW)



Di sini juga ana ingin berkongsi tentang satu ruangan yang baru ana terima dari pihak Stormreaders2u. Apakah sistem yang sungguh menarik tersebut, marilah bersama kita mengelik address di bawah ini=)

http://www.stormreaders2u.net/r/mdtaib

Kepada sesiapa yang berminat untuk mengunjungi kedai on-line ana untuk tengok-tenok atau menempah buku, bolehlah berkunjung ke alamat di bawah ini.

http://www.stormreaders.net/MdTaib

Sebarang pertanyaan atau kemushkilan bolehlah menghubungi ana di komeng131@gmail.com atau sms ke 013-7013885.

Sekian, Wassalam...

Sunday, March 7, 2010

Stormreaders....thE BegInninG

"Sesiapa melepaskan 1 kesusahan seorang mukmin di dunia, nescaya Allah SWT akan melepaskan 1 kesusahannya di hari akhirat" (HR Muslim)



Assalamualaikum and selamat sejahtera,

Di post yg dulu ana ada kata nak kenalkan ape itu stormreaders network (SRN), so sekarang ni ana akan cerita la serba sedikit tentang syarikat yg masih hijau nih. Kenapa ana cakap masih hijau?? Kerana majlis perasmian syarikat adalah pada 9 Januari 2010 dan keahliannya dibuka pada 1 Disember 2009. Keahliannya sehingga 27 Februari 2010 ialah lebih kurang 1700 orang (belum mencapai 2000)seperti yang diperkatakan oleh Pengurus Besar SRN pada 27 Februari 2010 di majlis SRN bersama Dr Irfan Khairi (IK) di Hotel Vistana. So SRN boleh dikatakan masih baru dan persaingan sihat antara ahli boleh dikatakan masih belum sengit. Baiklah di sini ana akan sampaikan sedikit pengenalan tentang SRN seperti yg ana petik dari laman web DR IK.

Pertama sekali ialah mengapa SRN adalah suatu sistem MLM yang bagus?? Dalam menghadapi era globalisasi yang serba mencabar ini, berbagai cabaran baru timbul dan manusia perlu menghadapinya. Tambahan pula peningkatan bahan api telah mendedahkan kita kepada kenaikan keperluan asas dan taraf kehidupan tanpa kawalan.



Menghadapi situasi ini jalan pintas menghadapi konflik ini, muslim tidak terkecuali perlu membuat keputusan, untuk mencari pendapatan sampingan bagi memenuhi keperluan hidup yang semakin meningkat. Kemunculan berbagai skim perniagaan termasuk skim cepat kaya yang telah diharamkan merupakan suatu isyarat kepada kecenderungan masyarakat menghadapi situasi ekonomi ini. Cuma bagi seseorang muslim, hendaklah dipastikan supaya penglibatan dalam skim perniagaan moden ini adalah sah dari segi undang-undang dan yang lebih utama lagi halal dari perspektif Islam.

Islam secara dasarnya meletakkan beberapa prinsip bagi menjadikan sesuatu kerja yang dilakukan bertepatan dengan syarak dan sekaligus dinilai sebagi ibadah, iaitu niat yang baik, perlaksanaan yang selari dengan kehendak syarak,natijah yang dihasilkan adalah baik selain dari larangan meninggalkan kewajipan-kewajipan yang asas dalam kerja-kerja yang terlibat. Sebagai sebuah syarikat Islam yang prihatin kepada perkembangan semasa melibatkan umat Islam, Telaga Biru Sdn Bhd diwakili oleh Stormreaders merasai kepentingan mewujudkan rangkaian perniagaan baru yang jauh dari penganiayaan golongan tengah. Plan perniagaan yang dibangunkan ini secara dasarnya berdiri di atas prinsip yang dinyatakan Allah dalam al-Quran :
Bertolong-tolonglah kamu dalam kebaikan …



Stormreaders sebenarnya merupakan sebuah anak syarikat kepada Telaga Biru Sdn Bhd, sebuah syarikat bumiputera Islam yang telah beroperasi sejak 1997 yang berpengalaman menerbitkan produk-produk Islam yang disampaikan oleh ikon-ikon terkenal Negara seperti Dato` Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah , Ustazah Siti Nor Bahyah , Zahazan Mohamed, Irfan Khairi dan lain-lain dalam berbagai format melibatkan cenderahati, kaset, CD, VCD dan buku.

Sebelum meneroka perniagaan ini TBSB telah pun mengadakan kajian yg mendalam selama lebih dari dua tahun termasuk mendapatkan khidmat nasihat dan pandangan serta mengadakan muzakarah dengan alim ulama di kalangan golongan yang ahli dalam bidang mu’amalah syar’iyyah semasa dan ahli undang-undang serta ekonomi serta mereka yang berpengalaman mengendalikan perniagaan MLM. Ini bertujuan mengelakkan berlakunya kekaburan dalam urusniaga selain dari mempastikan ia bertepatan dengan prinsip muamalat Islam.

Bagi mempastikan aktiviti ‘network’ ini berdiri teguh dalam prinsip perniagaan Islam yang melayakkannya dinilai sebagai ibadah, yang bermula dengan niat , diikuti dengan jenis produk yang diniagakan, perlaksanaan yang bertepatan dengan aqad jual beli yang diperakui syarak yang jauh dari manipulasi dan gharar, Stormreaders turut menyediakan skim latihan susulan dalam bidang keusahawanan dan keagamaan untuk setiap ahli agar sentiasa istiqamah dengan niat yang dipasang di peringkat awal.



Stormreaders meyakini bahawa kebanyakan masalah yang menyerang umat Islam disebabkan kekurangan ilmu dan kekangan ekonomi , justeru produk yang difokuskan adalah berupa ilmu yang murni berpandukan buku-buku yang disediakan oleh mereka yang pakar dalam bidang masing-masing . Mudah-mudahan dengan usaha yang dibayangi dengan ukhuwwah dan persahabatan Islam ini dapat menamatkan pergantungan setiap ahli pada orang lain. Malah lebih dari itu plan perniagaan ini bukan sahaja bermatlamat melahirkan usahawan yang berdikari , ia juga bertujuan melahirkan golongan elit muslim yang mempunyai taraf ekonomi yang lebih baik yang dengannya kebahagian dan keharmonian rumahtangga akan lebih dirasai.



Golongan dalaman yang akan sentiasa dinyalakan kelahiran Stormreaders juga disasarkan untuk merealisasikan kelahiran generasi yang teguh prinsip perniagaan Islam yang melayakkannya dinilai sebagai ibadah, yang bermula dengan niat , diikuti dengan jenis produk yang diniagakan, perlaksanaan yang bertepatan dengan aqad jual beli yang diperakui syarak yang jauh dari manipulasi dan gharar.



Dengan menyertai plan ini kita sebenarnya ingin memperbaiki gaya berfikir kita,memotivasikannya,meningkatkan ilmu,mengamalkan petua-petua dan doa-doa yang terdapat dalam amalan Nabi s.a.w,menjalin hubungan kekeluargaan yang lebih bahagia,berdakwah kepada orang lain,menjadi penasihat dan pembimbing kepada hidup yang lebih berkualiti…intipatinya adalah seruan Nabi s.a.w yang bermaksud :

"Sampaikan dariku walaupun sepotong ayat !" ( Riwayat al-Bukhari )



Plan perniagaan ini juga bertujuan ke arah melahirkan usahawan muslim yang mampu hidup mulia berdikari tanpa perlu bergantung kepada orang lain selari dengan pujian Nabi terhadap Nabi Daud a.s yang hidup mulia kerana bekerja sendiri, dan berjati diri serta mampu melakukan anjakan paradigma memperbaiki mentaliti kebergantungan kepada orang lain tanpa mengembangkan kemampuan diri yang sebenarnya.



Ana rasa sampai sini sahaja untuk sesi pengenalan SRN, insyaAllah pada post akan datang ana akan berbicara tentang kegunaan buku-buku terbitan Telaga Biru Sdn Bhd dan kelebihannya. Andai ada salah dan silap ana mohon seribu kemaafan dan andainya terdapat sebarang pertanyaan bolehlah berhubung dengan ana. Untuk review ana punya e-store, sila klik pada link di bawah, thanks=)

http://www.stormreaders.net/MdTaib

Sekian, Wassalam.

Firman Allah SWT:
“...dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah (s.a.w) kepada kamu maka terimalah serta amalkan, dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya. Dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksa-Nya (bagi orang-orang yang melanggar perintah-Nya).”
(Surah al-Hasyr 59:7)

Wednesday, March 3, 2010

Oh Indahnya...wEek eIGht



Assalamualaikum,

Lame sudah rasanya tak tulis apa2 dalam ni, maybe pasal ana kehilangan mood oleh kerana serangan manusia yang mabuk yang datang meluahkan kekecewaan dan kemarahannya pada ana. Tak cukup dengan itu, sempat pula dia menghantar balaci-balaci kononnya mahu spy kawasan ana jaga dan beristirehat(konon2nya mahu bikin ana 'Gempaq' la),keesokannya datang plak anggota polis yg dtg serbu tempat ana untuk check moto2 dan bersoal siasat. Entah btol, entah tidak, kononnya kedatangan polis tersebut adalah atas laporan oleh 'seorg' makhluk Allah. Tp ana nak tuduh sapa2 pon tak boleh, kerana buktinya tiada, apa yang mampu dilakukan oleh makhluk kerdil macam ana ni adalah bermohon pada Allah SWT supaya 'mereka2' yang di luar sana andainya ada niat buruk terhadap ana, semoga diberi hidayah olehNya, penentu setiap ketetapan dan maha berkuasa menentukan kepada siapa hidayahnya pergi.



Sudahlah, jemu ana nak membicarakan tentang kes2 khianat dan dengki mendengki macam ni, ana berbicara kat sini, kesannya takkan berhenti jugak, kerana apabila syetan di jadikan pendamping, maka sampai ke hari kiamat la kita umat Islam berbalah sesama sendiri. Baik kita berbalik pada tajuk yang ana dah tulis kat atas tu, Oh Indahnya...wEek eIGht. Seperti biasa pada sesi ni ana akan berkongsi tentang apa yang ana lakukan sepanjang week 8 lepas(22/2-28/2/10). Pada post yg lepas ana ada menceritakan tentang mini seminar bagaimana nak jual produk fizikal di internet yang dikendalikan oleh usahawan internet muda (Team Flarebiz), saudara Adly dan saudara zhafran. Hebatnya mereka ni sampai dah boleh buat produk internet sendiri, e-book malah sudah ada menerbitkan majalah online mereka sendiri iaitu majalah IM. So pada sesiapa nak review majalah ni boleh klik pada link di bawah:

http://www.majalahim.com/



And then 23 feb lepas ana ke Taman Sri Gombak utk mengikuti taklimat di Seven Layers Trading(if i'm not mistaken) utk mengikuti penerangan awal tentang perniagaan MLM bernama Stormreades Network Sdn Bhd. Bagaimana ana mendapat informasi tentang taklimat ni? Kenapa ana boleh tertarik selepas ana melihat pelbagai jenis perniagaan MLM yang muncul di Malaysia dulu hingga sekarang dan tidak kurang ramai juga menyertainya?? Antara sebabnya ialah ana mendapat informasi ini dari blog Irfan Khairi(Jutawan Internet) dan bertambah tertarik apabila membaca bahawa Dr IK sendiri telah menyertai bisnes MLM ini(pertama kali beliau join MLM) dan mendapat endorsement dari beliau sendiri. Mungkin boleh dibicarakan disini berlakunya konflik kepentingan kerana buku-buku karangan Dr IK juga di jual dalam StormReaders ni, tetapi itu tidak dapat menggugat penilaian ana apabila Dr IK menerangkan tentang potensi MLM ini kerana ianya diniagakan secara online dan menggunakan internet. Bermakna pelanggan kita bukan dari kawasan qariah kita atau daerah kita sahaja, tetapi meliputi seluruh rakyat Malaysia sehingga kepada global, itulah kuasa internet.



Maybe lepas ana tulis ni ramai yg akan berkata,"Taib tu,post yg lepas dok kutuk2 sistem MLM,tp skrang plak die sendiri yg berminat". Ingin ana tegaskan di sini bahawa pada post yg dahulu ana tidak mengutuk sistem MLM, tapi yg ana bicarakan di situ ialah tentang sistemnya sahaja, adakah selari dengan syariat Islam. Mengikut yg ana faham dari pembacaan dan review ana secara kasar, sistem ini diakui syariah compliance oleh panel syariahnya iaitu Ust Hj Zaharuddin dan Ust Zahazan. Nanti ana akan bicarakan lebih lanjut khas tentang StormReaders Network di post yg akan datang. Di sini ana selitkan link untuk e-store ana:

http://www.stormreaders.net/MdTaib

Antara yg terdapat di e-store ni ialah buku-buku agama dan motivasi dari ikon-ikon terkenal seperti Dato Dr Fadzilah Kamsah, Ustz Dato Siti Norbahyah, Ustaz Wan Akashah, Ustaz Zahazan, Ustaz Zaharuddin, Professor Izzi dan ramai lagi, termasuk buku-buku Dr Irfan Khairi. Kalau rasa malas nak membaca, boleh juga beli vcd atau cd untuk tatapan telinga kita. Sekurang2nya dengan mendengar kita akan dapat ilmu, apatah lagi dengan membaca. Tentang harga tidak usah dirisaukan, harganya adalah seperti di kedai2 buku yg lain, tiada terkurang, tiada terlebih, insyaAllah. Cuma apabila order, akan dikenakan charge untuk penghantaran sahaja. Di sini ada ditunjukkan senarai charge untuk kos penghantaran untuk buku ata vcd tersebut sampai terus ke rumah anda.

Kos Penghantaran Semenanjung Malaysia
Berat (g) Harga (RM)
0-999 5.00
1000-1999 6.00
2000-2999 7.00
3000-3999 8.00
4000-4999 9.00
5000-6999 12.00
7000-7999 13.00
8000-8999 14.00
9000-9999 15.00
10000-10999 17.00
11000-11999 18.00

Kos Penghantaran Sabah dan Sarawak
Berat (g) Harga (RM)
0-999 8.00
1000-1499 10.50
1500-1999 12.00
2000-2499 14.50
2500-2999 16.00
3000-3499 18.50
3500-3499 18.50
3500-3999 20.00
4000-4499 22.50
4500-4999 24.00
5000-5499 27.50

Juga di sini ana selitkan video dari StormReaders Network untuk tatapan umum=)

video

Seandainya ada apa2 pertanyaan tentang e-store ana atau berkaitan dengan StormReaders Network, bolehlah hubungi ana melalui email komeng131@gmail.com dan melalui phone ana 013-7013885. InsyaAllah ana cuba terangkan sebaik mungkin dan selagi ana terdaya.

"Sampaikan olehmu daripadaku walau sepotong ayat."(HR Bukhari)

Sekian dari ana untuk kali ini, sampai kita berjumpa lagi.
Wassalam.

'Beramal sambil Berniaga'