Special Offer!!!

728x90 banner

Pages

Actually ape yang penting dalam mengukur kejayaan sepanjang kite hidup di dunia??
Ramai org kate untuk hidup senang kat dunia perlu ade duit,segala2nya memerlukan duit.adakah tanpa duit kita seorg yg gagal.
Opinion ana,ilmu adalah yang paling penting,tanpa ilmu tiada duit,tanpa ilmu tiada keredhaan dari Allah SWT.
Nak senang kat dunia memerlukan ilmu,nak senang kat akhirat memerlukan ilmu,nak kedua2nya mestilah ada ilmu jua.
So,mari beramai2 menuntut ilmu wahai saudaraku=)

MerEka rakAn, SahabaT dan PeJuAnG

Bertukaran Link Di Sini...

Shopping Di Amazon...

My Sponsor...

Perfume Original dengan Harga Murah!!!

468x60 banner

Mari Belajar Bahasa Syurga

Tuesday, April 20, 2010

My Zone: Inter Milan vs Barcelona; Antara suka dan Minat



Assalamualaikum sahabat,

Rerasenya sebelum ni ana tak penah lagi berbicara tentang hobi dan minat ana kan,selain yg dr bisnes dan pertanian la. Kali ni kita kluar dari skop tu dan berbicara tentang perkara yang diminati yg lain pula. Kalau asyik dok fikir bisnes aje, kadang stres akan datang menyerang, so kita perlu seimbangkan dengan aktiviti lain. Seperti kata Dr Fadzilah Kamsah, petua pelajar yang cemerlang ialah meluangkan masa sekurang2nya 1 jam untuk beridah, dan InsyaAllah ini boleh diaplikasikan kepada yg bekerjaya. Then kita kena faham konsep riadah tu, bukan bersukan semata-mata.



Oklah, dipendekkan cerita, ana ni memang minat bola, gila bola dan suka sangat maen bola. Rasenya kalau bola itu dibuat gulai asam pedas pon ana makan kot,huhu, just kidding. Seringkasnya ilmu gila bola ni diturunkan oleh arwah atuk ana ketika ana masih sekolah rendah (masih ingat ana tengok World Cup Final 1994 pepagi buta bawah ketiak dia). Dan team pertama yang ana minat dan masih kehari ini ialah Liverpool FC. Asbabnya kerana atuk ana pon minat jugak, so cucunya ikut la. Then kalau kat sirie A plak ana minat Inter Milan, and kat Spanish Premiera Liga ana minat Barcelona. Sumenya hebat2 kecuali Liverpool yg mengalami kemerosotan di musim ini.



Nak dijadikan ceritanya plak esok, Rabu 2.45am akan ada perlawanan melibatkan Inter Milan vs Barcelona. Jadi ianya melibatkan pertembungan antara team yg ana minat. Then siapa yg ana nak sokong nih? Sebelum ni ana really hope that this 2 team akan lawan masa final Champions League kat Stadium Bernabeu. Kenapa? First ana mahu lihat Barcelona bermain di final Champs League di situ kerana fan Real Madrid must be really frust (i'm anti madrid,sorry=)) ,then ana nak Inter dapat ke final CL nih,kerana dah lama diorg tak sampai tahap tuh, kalu Inter menang final nanti pon memang very2 ok la. Tapi sayangnya harapan nak tengok final between this 2 team lebur bila mereka bertemu di separuh akhir.

Tak pe la ye, asalkan kedua-duanya dah sampai ke tahap nih, tp deep inside my heart still nak Barca menang, kerana really2 nak tengok gelagat fan Madrid nnt,hehe. So, bagaimana dengan player2nya pula? I'm really hope that sume player akan bermain dengan kemampuan yang terdaya masing2 supaya game nnt akan menjadi lebih menarik. So siapa yang akan menyerlah malam nnt, adakah still the best player in the world 'Leo Messi'? or general on the field 'Xavi Hernandez'? or the giant 'Zlatan Ibracadabra'? Bagaimana pula dengan dendam the cheetah 'Samu Eto'o'? atau goal scoring machine 'Gabi Milito'? atau juga death ball killer 'Wisley Sneijder'? Apa2 pon semoga game malam nnt akan menjanjikan aksi terbaek dari kedua-dua pasukan.

Wassalam.

6 comments:

Anonymous said...

jgn disebut real.....sakit ati den mendengarnye..ha3
btw,bilelh pmain malaysia yg kat slovakia tu nk dibeli oleh gergasi bola sepak eyh..ha3

taib wahid said...

Herm,perlawanan yg hebat,memang tidak mengecewakan dari kedua-dua pasukan.tp Inter lebih bijak guna peluang dan memanfaatkan advantage di tempat sendiri.Anyway there are still second leg coming up...

aliaazuan said...

Salam..
Alhmdulillah la, dh buat & beli brg2 gym sndiri pun kat rmh..tp buat 3x sminggu scara konsisten. kdg2 tak sempat juga.. Sbb org prmpuan biasanya byk kerja rmh nak kena buat.keluar peluh apa...

Nk bg pendpt boleh? riadhah trbaik yg lbh brkesan (utk rohani n jsmani) pd ana ialah solat sunat biar banyak2 (sambil switch off kipas) & bljr buat apa2 solat sunat dgn istiqomah sekurang2nya 12 rakaat stiap hari..tp jgn la niat utk turunkan berat bdn pulak! Benda ni automatik akan turunkan berat bdn perlahan2,slain rajin berpuasa sunat.

Lg satu sukan yg mnjadi kegemaran Rasulullah serta sahabat ialah memanah & bermain pedang..(rasanya kena ada asas ni lah), sbb kategori sunnah jgk. Apa kata pakat2 bljr memanah & main pedang semuanya.

Wallahu alam.

taib wahid said...

Alhamdulillah,

Boleh aje nak bagi pendapat cik alia.amat dialu-alukan=)

Sememangnya solat wajib dan sunat adalh kaedah terbaek untuk beridah dan bersenam,ini sudah dibuktikan sendiri oleh saintis yang bukan beragama Islam kerana apabila solat,ia melibatkan pergerakan semua anggota,termasuklah otak kita sendiri. Inilah anugerah yang Allah berikan kepada mereka yang berfikir apabila umat Islam melakukan ibadat.

Jadi rajin-rajinlah bersolat wahai sahabat,tapi sebab utamanya ialah mesti kerana Allah Taala.

Anonymous said...

solat sunat rawatib juga ideal utk diamalkan...
ttp islam xmenggalakkan pengikutnya berlebih2an dlm beribadah krn umat islam adalah umat pertengahan..
islam juga xmembebankan ummatnya dlm beriadah atau beribadah..
kalu nk solat sunat bnyk2,xperlu switch off kipas pon xmengapa..
cuba bygkan bdn kita berpeluh2 semasa solat..
adkah kita mahu mghdp rabb kita dlm keadaan sedemikian?
kemudahan yg diberi ALLAH gunelh sebaik mungkin..
wallahuallam..

M!Er4N said...

aduh fruest liverpool main x menentu thun ni..xpe thun dpan pasti bangkit smla :)